Nieuws – Huisartsenpraktijk De Biezen – Dordrecht
Dudok-erf 6 3315 KA Dordrecht Tel: 078-616 81 00 078-616 88 70
Header afbeelding

Nieuws

Nieuwe arts in de praktijk

Vanaf eind februari is dokter van Wijngaarden als vaste waarnemer werkzaam in de praktijk. Dokter van Wijngaarden is op donderdag aanwezig.

Hoesten en codeïne

In de herfst en winter zitten we vaker met veel mensen binnen. Hierdoor krijgen virussen  de kans om rond te gaan. Dit betekent dat we meer en vaker verkoudheidsklachten zullen krijgen. Eén van die klachten is hoesten. Voorheen schreven we voor hoestklachten vaak codeïne voor. Dit zullen we vanaf nu in de meeste gevallen niet meer doen. De belangrijkste reden is dat niet duidelijk bewezen is dat  codeïne goed tegen hoesten werkt, terwijl het wel nare bijwerkingen heeft. Codeïne veroorzaakt verstopping en sufheid. Wanneer u hoestklachten heeft doordat u verkouden bent, zullen de klachten binnen 3 weken vanzelf over gaan. Adviezen om de klachten te verminderen kunt u vinden op Ik heb last van hoesten | Thuisarts.nl

Meer tijd voor de patiënt

Vanaf 1 april 2023 werken we met een spreekuurtijd van 15 minuten. Dit betekent dat we voor elke patiënt die we op het spreekuur zien 15 minuten ipv 10 minuten inplannen. We verwachten en hopen dat dit eraan bijdraagt dat we meer tijd kunnen besteden aan het gesprek met u als patiënt. Het betekent niet altijd dat de huisarts 15 minuten met u in gesprek zal zijn, omdat er naast het consult ook andere werkzaamheden gedaan moeten worden. Met de invoering van het 15-minuten-consult vervalt de mogelijkheid om een dubbel consult aan te vragen. Voor korte vragen, kunt u gebruik maken van een e-consult of een telefonisch consult. Voor deze consulten plannen we een kortere tijd in.

NHG Praktijkaccreditering

De praktijk is sinds juli 2022 officieel gecertificeerd. Vanaf vorig jaar zijn we als praktijk hard bezig geweest om aan alle normen voor het NHG keurmerk te voldoen. Tijdens de audit in juni is gebleken dat we op alle vlakken voldoende scoren. Dit betekent onder andere dat we veilige zorg bieden en dat we werken aan verbetering van de zorg. We willen graag blijven werken aan verbetering. Uw mening is hierbij belangrijk. Wilt u laten weten wat u van onze praktijkvoering vindt, vul dan de online vragenlijst in. Klik op de link vragenlijst om uw mening te geven.

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie is een wereldwijd toenemend probleem. Dit houdt in dat er bacteriën zijn die niet dood gaan als er een antibiotica wordt gegeven. Om dit probleem tegen te gaan moeten wij goed nadenken over wie er wel en wie er geen antibiotica nodig heeft. Als er antibiotica gebruikt wordt terwijl het niet nodig is kunnen er namelijk meer van dit soort bacteriën ontstaan.

Veel infecties hoeven niet met antibiotica behandeld te worden omdat zij door een virus worden veroorzaakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel verkoudheden, maar ook blaasontsteking gaat bij gezonde vrouwen vaak over als je meer gaat drinken, er is dan geen kuur nodig.

Vanwege het bovenstaande hebben wij als praktijk besloten antibioticakuren niet meer over de telefoon voor te schrijven. Als u denkt dat u een kuur nodig heeft dan nodigen wij u van harte uit om een afspraak te maken op het spreekuur of om uw urine in te leveren bij de assistente als u denkt een blaasontsteking te hebben. Indien nodig kunnen wij dan aanvullend onderzoek doen door middel van een vingerprik naar ontstekingswaarden of het kweken van de urine. Dat zet ons vaak op het goede spoor of we te maken hebben met een infectie door een virus of een bacterie.

Mocht u hier nog vragen over hebben dan horen wij dat graag. U kunt voor meer informatie ook terecht op www.thuisarts.nl (waarom krijg ik wel of geen antibiotica?) en op de site van het  RIVM (over antibioticaresistentie).

Online inzage dossier

U kunt uw medisch dossier zelf online bekijken. In uw medisch dossier staat bijvoorbeeld het advies van uw huisarts, de uitslagen van onderzoek en de medicatie die u gebruikt. Op uw eigen computer en/of telefoon kunt u zelf deze gegevens over uw gezondheid zien. U heeft dan meer informatie om samen met ons te praten over uw gezondheid en om een keuze te maken over uw behandeling.

Wilt u de gegevens over uw gezondheid op internet inzien? Wij leggen u hierbij uit hoe dit veilig kan.

Hoe log ik in?

U kunt inloggen via de website: www.debiezen.uwartsonline.nl Rechts bovenaan de pagina kunt u inloggen in uw persoonlijke patiënten omgeving. Via de button ‘uw dossier’ op de homepagina kunt u ook inloggen in uw eigen dossier. Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u zich op de website bij het kopje “patiënten omgeving” registreren en krijgt u inloggegevens.

Zijn uw gegevens veilig?

Alleen de medewerkers van de huisartsenpraktijk kunnen uw gegevens zien. U kunt uw gegevens inzien nadat u veilig bent ingelogd. Pas op met het geven van uw gegevens aan anderen. U kunt zelf uw medisch dossier aan andere laten zien. Bedenk eerst of u het goed vindt dat iemand anders uw gegevens ziet, geef nooit zomaar uw gegevens. Soms vragen verzekeraars, gemeenten of een ander bedrijf om informatie over uw gezondheid. Vaak bent u niet verplicht om die te geven, maar in sommige gevallen kan het zijn dat u die gegevens wel wilt geven. Geef dan nooit uw hele medische dossier, maar geef alleen de gegevens die nodig zijn.

Meer informatie?

Meer informatie over OPEN en online inzage kunt u vinden op: www.open-eerstelijn.nl/patient

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of een website. Er zijn meerdere soorten. In een PGO verzamel je medische gegevens en gezondheidsgegevens die je zelf meet. Een PGO kan je met verschillende zorgverleners verbinden. Zoals met een huisarts, het ziekenhuis of een therapeut. Jouw medische gegevens staan in hun computer. In een PGO kan jij zelf een kopie van deze gegevens verzamelen. Zoals het advies van je huisarts en je bloeduitslagen. Steeds meer zorgverleners maken hun computers klaar voor verbinding met een PGO.

In een PGO kan je ook zelf gezondheidsgegevens verzamelen. Bijvoorbeeld gegevens die je zelf meet zoals de waarden van je bloeddruk, wat je eet of hoeveel je sport. Dat geeft overzicht. een PGO wordt niet door de huisarts gefaciliteerd, maar gaat via een PGO aanbieder. Voor meer informatie kunt u kijken op PGO.nl.

Account aanmaken patiënten omgeving

Er zijn al veel patiënten die een account hebben aangemaakt om van de online diensten gebruik te kunnen maken. Hier zijn we blij mee. Het is wel belangrijk dat als u zich heeft aangemeld hiervoor u dat doorgeeft aan de assistente. Alleen als we zeker weten dat u degene bent die dit account heeft aangemaakt gaan we u koppelen aan uw dossier.

Nieuwe huisarts op donderdag

Publicatiedatum: 04-04-2024

Op de donderdagen werkt er vanaf 1 maart een extra huisarts, dokter van Wijngaarden. Zij werkt als vaste waarnemer voor 1 dag, naast dokter Moens en dokter Schenkeveld.

Lees verder over 'Nieuwe huisarts op donderdag'

COPD? Dit zijn redenen om (meer) te sporten

Publicatiedatum: 05-03-2024

Heel benauwd, veel hoesten of juist moeilijk kunnen bewegen. COPD komt in allerlei vormen en mate. Maar in alle gevallen geldt: blijven bewegen is een gezonde keuze. Wat zijn de gezonde voordelen? En hoe pak je het sporten (weer) op? We vragen het een longarts.

Lees verder over 'COPD? Dit zijn redenen om (meer) te sporten' op gezondnu.nl

Grootste veranderingen in het zitgedrag moeten beginnen op de werkvloer

Publicatiedatum: 29-02-2024

Bijna iedereen maakt zich er onbewust schuldig aan: te veel zitten. Dit blijkt ook naar aanleiding van nieuwe cijfers vanuit onderzoeksbureau TNO. Veel en langdurig zitten past niet in een gezond sport- en beweegpatroon omdat het samenhangt met allerlei negatieve effecten op gezondheid en welzijn. Toch zitten we in de ...

Lees verder over 'Grootste veranderingen in het zitgedrag moeten beginnen op de werkvloer' op nationalezorggids.nl

De 9 fijnste oefeningen voor je ogen

Publicatiedatum: 19-02-2024

Als je hele dagen achter de computer zit, dan heb je nogal de neiging tot staren. Je knippert dan naar schatting tien keer per minuut met je ogen, terwijl 25 keer veel beter zou zijn. Het effect? Droge, vermoeide en soms pijnlijke ogen. Om dit te voorkomen kunnen een paar simpele ...

Lees verder over 'De 9 fijnste oefeningen voor je ogen' op gezondnu.nl

Belastingaangifte 2023: deze zorgkosten mag je van je aangifte aftrekken

Publicatiedatum: 12-02-2024

Op 1 maart kan heel volwassen Nederland weer de aangifte inkomstenbelasting doen. Voor de één is dat zo geregeld, voor de ander zal het een flinke klus zijn. De Belastingdienst probeert het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken door beschikbare gegevens vooraf in te vullen. Voor mensen met weinig ‘extra’s’ ...

Lees verder over 'Belastingaangifte 2023: deze zorgkosten mag je van je aangifte aftrekken' op nationalezorggids.nl

Stappenplan: hoe stop ik met piekeren?

Publicatiedatum: 09-02-2024

Piekeren breidt zich uit als een olievlek, vertelde psycholoog en piekertherapeut Marleen Derks eerder aan Gezondnu. Als je het niet tegengaat, wordt het alleen maar erger. Maar stoppen met piekeren, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze 5 stappen is het ineens een stuk gemakkelijker om je piekergedachten de baas ...

Lees verder over 'Stappenplan: hoe stop ik met piekeren?' op gezondnu.nl

Griepepidemie zwakt na week alweer af

Publicatiedatum: 01-02-2024

De griepepidemie in Nederland lijkt een week nadat die werd afgekondigd alweer af te zwakken. Huisartsen hebben in de afgelopen week aanzienlijk minder patiënten met griepverschijnselen gezien dan een week eerder. In afgenomen monsters wordt echter wel relatief vaak een griepvirus gevonden. Daarom spreken experts van onder meer gezondheidsinstituut Nivel nog ...

Lees verder over 'Griepepidemie zwakt na week alweer af' op nationalezorggids.nl

8 essentiële gewoontes voor een gezond hart

Publicatiedatum: 25-01-2024

Ruim 1,7 miljoen Nederlanders kampen met een hart- of vaatziekte. Volgens de Hartstichting sterven er zelfs iedere dag 103 mensen aan, waarvan 25 mensen jonger dan 75 jaar. Schrikbarende cijfers. Een deel van de risicofactoren heb je echter zelf in de hand. Sterker nog: volgens een recente studie kun je tot ...

Lees verder over '8 essentiële gewoontes voor een gezond hart' op gezondheidsnet.nl

Foutmelding patiëntenomgeving en Uw Zorg Online app

Publicatiedatum: 16-11-2023

Het patiëntportaal en de app van ‘Uw Zorg Online’ geven voor veel patiënten foutmeldingen bij het inloggen of gebruik van de verschillende opties. Als praktijk kunnen wij deze problemen niet oplossen, omdat het beheer van de app en de patiëntenomgeving bij ‘Uw Zorg Online’ ligt. Het is belangrijk dat u het ...

Lees verder over 'Foutmelding patiëntenomgeving en Uw Zorg Online app'

Beeldbellen

Publicatiedatum: 24-11-2022

Sinds kort kunt u ook een consult met één van onze huisartsen via beeldbellen krijgen. Dit kan handig zijn als het moeilijk voor u is om naar de praktijk te komen en u een klacht hebt waar (waarschijnlijk) geen lichamelijk onderzoek bij nodig is. Wat u nodig hebt voor beeldbellen zijn ...

Lees verder over 'Beeldbellen'